Po skonsumowaniu artykułów z glutenem występują u Ciebie następstwa uczuleniowe to dowód, że musisz przestąpić na dietę bezglutenową. Wszystkie wykwity na ciele należy szybko skonsultować z lekarzem. Równocześnie nieprzyjmowanie glutenu może także ujawniać się poprzez niedogodności w układzie trawiennym. Pojawiają się wówczas bóle brzucha, wymioty, nudności i inne. Lekarz powinien postawić diagnozę po zleceniu niezbędnych badań. W przypadku diagnozy pozytywnej, dla lepszego samopoczucia oraz kondycji, trzeba przygotować się na dietę bezglutenową.

Co to jest gluten i w jakich produktach się znajduje?

W ziarnach zbóż obecne są białka i to one właściwie mają gluten. Dieta bezglutenowa wyklucza niektóre artykuły,przetwory ze zbóż. Należą do nich na przykład: pieczywa, mąka pszenna, sosy na bazie mąki pszenicznej, orkisz, jęczmień, żyto.

Dieta bezglutenowa to kuracja selekcyjna, która usuwa ze jedzonej żywności artykuły uwzględniające protein glutenu. Spożytkowywana jest regularnie w czasie leczenia celiakii. Słabość ta jest bezustanną nietolerancją glutenu, prowokującą przemiany w błonach śluzowych jelita cienkiego. Celiakia to schorzenie o tle autoimmunologicznym.

Komponowanie jadłospisu przy diecie bezglutenowej

Po pierwsze najważniejsze będzie zupełne wykluczenie artykułów z glutenem. Trzeba je zastąpić na przetwory go nieposiadające. Dieta wykluczająca gluten opiera się na wykluczeniu mąki pszennej, żytniej, orkiszowej i wymiana jej na ryżową, bądź też kukurydzianą. Uczuleni na gluten nie muszą rezygnować z niektórych zbóż, na przykład owsa. Owies to zboże bezglutenowe. Niestety uprawy innych zbóż przenoszą gluten na owies. Mąka bez glutenu ma taką informację na opakowaniu.

Istotne jest czytanie informacji na opakowaniu. Dieta bez glutenu ma mniejszą podaż energetyczną, dlatego trzeba uzupełniać ilość węglowodanów. Toteż tradycyjny makaron powinno się wymienić na makaron z mąki kukurydzianej. Tendencja na dietę bezglutenową sprawiła, że producenci chętnie oferują różne artykuły bez glutenu.

Dieta bezglutenowa nie jest być skomplikowana i monotonna! Wystarczy zawsze czytać składy kupowanych artykułów, a w przypadku wątpliwości zapytać sprzedawców czy konkretny produkt jest bez glutenu. Zielony przekreślony kłos to identyfikator, że dany przetwór nie zawiera glutenu. Omawiany symbol to bezpieczeństwo producenta. Jest on certyfikowanym znakiem, który oznacza bezpieczeństwo żywności bezglutenowej.